Deel dit bericht via:

Kankerlijn en Tele-Onthaal vullen elkaar aan.

‘Kanker’ is een verdict dat heel wat teweegbrengt. Zowel bij de patiënten als bij hun naasten. Elk jaar krijgen bijna 40.000 Vlamingen de diagnose ‘kanker’ te horen. Zo krijgt vroeg of laat iedereen wel met kanker te maken, rechtstreeks of onrechtstreeks.
En ondanks het feit dat een heel team professionele en vrijwillige hulpverleners klaarstaat, worstelen mensen soms nog met vragen of onzekerheden, voelen ze zich alleen met hun problemen. De Kankerlijn wil die zorgen delen via telefoon (gratis nummer), e-mail of online via een webformulier. Indien gewenst is het contact anoniem. www.kankerlijn.be

Wat heeft de Kankerlijn te bieden?

  • Al 33 jaar is de Kankerlijn een informatie- en hulplijn voor kankerpatiënten en hun naasten. Onze missie is mensen met kanker en hun familie bijstaan, zowel op het ogenblik van de diagnose, tijdens de behandeling als tijdens het leven na en met kanker. Een team van sociaal werkers, oncopsychologen, kankerspecialisten en verpleegkundigen staat klaar om ondersteuning te bieden.
  • Maar de Kankerlijn gaat een stapje verder. De verhalen die patiënten spontaan brengen, geven de mogelijkheid aan Kom op tegen Kanker om de problemen te detecteren die bij patiënten en hun naasten leven. Op basis van de individuele meldingen gaan we op zoek naar een structurele oorzaak van het probleem, zoals een knelpunt in de wetgeving, een tekort in de opleiding van zorgverstrekkers, een ontbrekende terugbetaling, vooroordelen over mensen met kanker … Door politiek werk of overleg met de verantwoordelijken zoeken we naar een oplossing.

In onze zorg voor de kankerpatiënt en zijn naasten, zien we Tele-Onthaal als een belangrijke partner.

  • Tele-Onthaal zorgt voor een brede, laagdrempelige opvang, de klok rond. De Kankerlijn werkt specifieker, kan deskundige informatie aanbieden over het domein kanker. Een doorverwijzing door Tele-Onthaal naar de Kankerlijn is dus zeker aan de orde als de oproeper met vragen en twijfels zit, specifiek rond kanker.
  • Omgekeerd kan Tele-Onthaal voor de Kankerlijn een crisisopvang betekenen buiten de kantooruren en zo de tijd overbruggen dat de Kankerlijn niet beschikbaar is. De Kankerlijn is tijdens de werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 9u en 17u. Een vraag of melding online kan dag en nacht en daar wordt binnen de drie werkdagen op gereageerd.

We zijn dan ook blij dat we kunnen samenwerken met Tele-Onthaal. Als iemand zich ’s avonds erg eenzaam voelt en veel zorgen heeft, dan kan hij terecht bij Tele-Onthaal. Een vrijwilliger die ’s avonds en zelfs ’s nachts beschikbaar is om rustig te luisteren, die niet oordeelt maar tijd maakt om mee te denken en misschien nieuwe perspectieven aanreikt, dat is erg kostbaar. En is de vraag gespecialiseerd rond het thema kanker, dan weten we dat Tele-Onthaal ook naar de Kankerlijn verwijst.

Belangrijk is dat elke dienst zijn expertise kan inzetten zodat de oproeper zo goed mogelijk geholpen wordt.

Chris Heremans, verantwoordelijke Psychosociale Diensten Kom op tegen Kanker


>