Deel dit bericht via:

21-03-2019

4 - Analyse

Het dagboek van een stafmedewerker geeft een persoonlijke kijk op het project #106verhalen van Tele-Onthaal BraBru. Hoe het project ontpopte en vorm kreeg, horen we deze week dankzij de woorden van stafmedewerker Kathelijne Lowel.


8 november 2018

Na de evaluatiegesprekken van deze zomer hebben we 119 verhalen verzameld, 110 van de vrijwilligers en ook 9 van de teamleden. (Iets meer dan 106 verhalen dus :-)).

We zitten dus op een berg interessante ervaringen… maar wat kunnen we hier nu mee naar de vrijwilligers, voor onszelf en naar de buitenwereld?

Woordwolk van de meest gebruikte woorden in alle 119 verhalen

Woordwolk van de meest gebruikte woorden in alle 119 verhalen


Steff van Voices That Count komt ons opnieuw uit de nood helpen. Hij laat ons kennismaken met de Sensemaker-software zodat we zelf op jacht kunnen naar interessante patronen. Dat blijkt iets lastiger dan ik dacht. Na wat oefenen en zuchten en binnensmonds vloeken, lukt het om patronen te herkennen.
Zo blijkt dat twee derde van de ervaringen die de vrijwilligers vertelden, geassocieerd zijn met een positief gevoel. Verrassend misschien, omdat heel wat verhalen over moeilijke thema’s gaan.

De vrijwilliger blijft het vaakst achter met een dankbaar gevoel. Dankbaar omdat je in vertrouwen wordt genomen? Omdat het uiteindelijk gelukt is samen toch een lichtpuntje te vinden? Of omdat je er kon zijn voor iemand?


"Het is een fijn publiek, die vrijwilligers van ons."

Dat laatste is alleszins niet mis als drijfveer: de grootste meerderheid van onze vrijwilligers blijkt hun motivatie te halen uit iets kunnen beteken voor anderen. Verraste me dan weer niet. Het is een fijn publiek, die vrijwilligers van ons.
Het is anderzijds ook niet allemaal rozengeur en maneschijn. Gevraagd naar de grootste uitdagingen die ze tegenkomen, zetten de vrijwilligers suïcideoproepen op plek één. Daarbij aansluitend (of niet - nota aan mezelf: verder uitspitten) vinden ze ook het gevoel van onmacht, het soms niet kunnen helpen, moeilijk. Een derde uitdaging zijn de nachtdiensten.

Conclusie van de dag: we gaan nog heel wat tijd moeten steken in het uitpuzzelen van patronen en ons het hoofd breken over wat die nu juist vertellen over dit soort hulpverlening.

Maar niemand heeft ooit gezegd dat het makkelijk ging zijn, toch?

____

Kathelijne Lowel

Dagboek van een stafmedewerker: 1. Brainstorm

Dagboek van een stafmedewerker: 2. De juiste vraag

Dagboek van een stafmedewerker: 3. Evaluatiegesprekken

106 verhalen
Tele-Onthaal BraBru krijgt voor #106verhalen de warme ondersteuning van de Nationale Loterij en Cera.

>