1 - Brainstorm
Het dagboek van een stafmedewerker geeft een persoonlijke kijk op het project #106verhalen van Tele-Onthaal BraBru. Hoe het project ontpopte en vorm kreeg, horen we deze week dankzij de woorden van stafmedewerker Kathelijne Lowel.
18 januari 2018
Vandaag de eerste brainstorm over ons 45-jarig bestaan. Een goede gelegenheid om te feesten laten we nu eenmaal niet graag passeren. Collega’s Ingrid, Karolien en ik vormen het feestcomité.
Vrij snel hakken we de eerste knoop door: de focus moet op onze vrijwilligers liggen. Zonder hen immers geen Tele-Onthaal. Er gebeurt zoveel moois achter de schermen. Maar de eeuwige vraag blijft: hoe laat je een groep aan het woord die anonimiteit als hoogste in het vaandel voert? En hoe breng je hun authentieke ervaringen over aan de buitenwereld?
Een enquête onder de vrijwilligers? Nope. We willen juist het unieke van dit soort werk belichten, geen droge verzameling cijfers over de mensen uitstorten.
“hoe laat je een groep aan het woord die anonimiteit als hoogste in het vaandel voert?”
Karolien komt op de proppen met een kwalitatieve software om met verhalen te werken, “Sensemaker”. Concreet vraag je aan mensen om een unieke ervaring te delen, aan de hand van een goed uitgekiende ‘triggervraag’. Je sprokkelt doorleefde verhalen, die daarna dankzij aanvullende vragen door de verteller zelf worden uitgediept. Dus geen onderzoeker met een klembord die het vakje ‘empathie’ aanvinkt; wel de persoon die zelf aangeeft waar een verhaal over gaat.
De verhalen en antwoorden op de aanvullende vragen worden ingevoerd in de Sensemaker software, die dan op die grote berg aan authentieke ervaringen de analyse uitvoert; zo kan je er trends uit puren. Handig: zo kunnen we de verhalen van onze vrijwilligers centraal zetten, maar ook aan de buitenwereld laten horen wat onze vrijwilligers drijft, waar ze soms over struikelen, wat ze voor zichzelf uit het vrijwilligerswerk halen. Kan alleen maar goede reclame zijn…
“We zien het helemaal zitten, the sky is the limit, nietwaar.”
Is het ook geen goed plan om in de zomer tijdens het jaarlijkse evaluatiegesprek met een stafmedewerker aan elke vrijwilliger te vragen om hun unieke ervaring te vertellen?
Zodra het eerste idee er is, begint de brainstorm aardig te vlotten. Als mensen zo’n doorleefd verhaal brengen, is het misschien fijn dat ze er ook creatief mee aan de slag kunnen? We kunnen een digital storytelling-workshop organiseren voor de vrijwilligers, zodat ze hun verhaal met zelfgekozen beelden en eigen voice-over kunnen transformeren tot een persoonlijke film. En misschien ineens het hele vormingstraject van volgend werkjaar ophangen aan verhalen?
Karolien kent wel iemand die ons wegwijs kan maken in de sensemaker-software. Een vorming voor het personeel opzetten dus. En dan contacteren we ineens organisaties die een opleiding digitale storytelling geven, om die workshop te plannen.
We zien het helemaal zitten, the sky is the limit, nietwaar. Misschien volgende week op de teamvergadering de andere teamleden wel even proberen meekrijgen.
24 januari 2018
We pitchen barstend van enthousiasme ons voorstel op de teamvergadering. Eerder lauwe reacties. Een heel werkjaar ophangen aan één thema? Er zijn ook nog andere opleidingsvragen vanuit de vrijwilligers, waar passen die dan in het programma? En hoe zit het met de financiële kant van de zaak? Maar het idee om te werken met Sensemaker en digital storytelling, daar hebben de collega’s wel oren naar. Misschien hebben we het inderdaad wel iets te groots gezien… Maar een iets bescheidener versie van dit project, dat komt er.
Iemand suggereert subsidies te zoeken. Misschien bij de Nationale Loterij?
____
Kathelijne Lowel
Lees het vervolg morgen op de projectpagina van 106 verhalen
Tele-Onthaal BraBru krijgt voor #106verhalen de warme ondersteuning van de Nationale Loterij en Cera.