Deel dit bericht via:

20-03-2019

3 - Evaluatiegesprekken

Het dagboek van een stafmedewerker geeft een persoonlijke kijk op het project #106verhalen van Tele-Onthaal BraBru. Hoe het project ontpopte en vorm kreeg, horen we deze week dankzij de woorden van stafmedewerker Kathelijne Lowel.


juli - augustus 2018

In de zomermaanden blijven onze vrijwilligers net zo hard hun best doen aan de telefoon en op de chat als tijdens het ‘schooljaar’. Zorgen dienen zich immers niet netjes op schema aan.

Omdat vrijwilligers ook hier en daar graag een reis meepikken, valt de vorming en training wel even stil. In plaats daarvan zijn er de evaluatiegesprekken. Een lelijk woord voor een warm, persoonlijk gesprek tussen een teamlid en een vrijwilliger, waarin we even kijken hoe het loopt bij Tele-Onthaal. Wat gaat er goed? Waar kan het beter? In welke vorming heeft de vrijwilliger zin? Zijn er genoeg koekjes voor bij de koffie? Enfin, alle essentiële kwesties komen aan bod.

Dit jaar hebben we een speciale opdracht toegevoegd... Elke vrijwilliger trekt er een half uur langer voor uit, en we beginnen onze uitwisseling met hun verhaal. Ze krijgen bij binnenkomst een blad voorgeschoteld met daarop onze door het testpubliek uitgepuurde triggervraag:


"Als je één ervaring zou kunnen delen met een willekeurige buitenstaander om te tonen dat jouw vrijwilligerswerk bij Tele-Onthaal de moeite waard is, welke zou dat zijn? Vertel in geuren en kleuren wat er gebeurde en wat deze ervaring zo bijzonder maakt."


In mijn eerste gesprekken ben ik wat zenuwachtig. Gaat de combinatie van die vraag en een goed evaluatiegesprek wel lukken? En gaat elke vrijwilliger een verhaal kunnen verzinnen?

Allemaal stress voor niets. (Nota aan mezelf: onderschat NOOIT de vrijwilligers.)


De vraag roept bij de vrijwilligers heel wat herinneringen op. De intensiteit van hun doorleefde verhalen zorgt er voor dat ik dikwijls met een volledig dichtgesnoerde keel en verdacht blinkende ogen zit te luisteren. Ook aan de andere kant van de tafel is de impact van het vertellen groot.

Prachtige momenten zijn dit, voor mij.


Hoera, subsidies!

22 oktober 2018

Yes. Ingrid kreeg net bericht van de Nationale Loterij. Ze steunen ons project met 2500 euro. Dat geeft ons de mogelijkheid om onze droomplannen om te toveren tot realiteit. Ons 45 jaarfeest kan vorm krijgen. Ik krab straks als bedankje alvast een extra Win For Life!


____

Kathelijne Lowel

Dagboek van een stafmedewerker: 1. Brainstorm

Dagboek van een stafmedewerker: 2. De juiste vraag

106 verhalen


Tele-Onthaal BraBru krijgt voor #106verhalen de warme ondersteuning van de Nationale Loterij en Cera.

>