2 - De juiste vraag
Het dagboek van een stafmedewerker geeft een persoonlijke kijk op het project #106verhalen van Tele-Onthaal BraBru. Hoe het project ontpopte en vorm kreeg, horen we deze week dankzij de woorden van stafmedewerker Kathelijne Lowel.
12 juni 2018
Het oproepen van mooie, doorleefde verhalen voor de Sensemaker-analyse staat of valt met het kiezen van de juiste triggervraag.
Gelukkig komt Steff van Voices That Count ons daarbij begeleiden.
De juiste vraag, daar gaat het om vandaag. Wat willen we weten van onze vrijwilligers? Wat willen zij delen over dit bizarre vrijwilligerswerk waar je nooit iets over mag zeggen? We wikken en wegen, formuleringen worden opgeworpen en net zo snel weer afgeserveerd.
Ieder van ons heeft andere connotaties bij sommige woorden (niet toevallig zijn we allemaal afkomstig uit verschillende provincies).
Steff hamert er onvermoeibaar op dat we niet teveel zelf mogen invullen, de vraag niet zelf mogen kleuren.
Ook de aanvullende vragen waarop we de vrijwilligers hun verhaal willen laten positioneren, moeten helemaal juist zitten. Deze extra vragen helpen ons om het verhaal en de context van het verhaal beter te begrijpen.
Makkelijk is anders.
We besluiten na veel vijven en zessen om twee verschillende vragen op een testpubliek los te laten. Namelijk:
“Als je 1 anecdote kon vertellen aan een buitenstaander over iets dat jouw vrijwilligerswerk de moeite waard maakt welke zou dat dan zijn?”
en
“Vertel 1 anecdote/moment aan een buitenstaander waar de essentie van je vrijwilligerswerk tot uiting komt.”
Hopelijk levert één van deze vragen ons de rijkdom aan ervaringen waar we naar op zoek zijn.
Na de vergadering ben ik niet meer beschikbaar voor enig denkwerk; meer dan woordenbrij gaat er niet meer door mijn hoofd.
____
Kathelijne Lowel
Dagboek van een stafmedewerker: 1. Brainstorm
Tele-Onthaal BraBru krijgt voor #106verhalen de warme ondersteuning van de Nationale Loterij en Cera.