Eenzaamheid piekt tijdens de Warmste Week:
Persbericht: Oproepen bij Tele-Onthaal stijgen explosief
Tijdens de Warmste Week stijgt het aantal oproepen naar de hulplijn Tele-Onthaal met 23%. Mensen bellen en chatten opvallend meer om te praten over gevoelens van eenzaamheid en andere moeilijkheden. Vooral de stijging van de chatoproepen is opvallend. Het aantal ligt 38% hoger dan in de eindejaarsperiode vorig jaar. De telefoonoproepen stijgen met 20%.
Door de permanente beschikbaarheid van Tele-Onthaal is er dag en nacht een vrijwilliger die luistert. De 600 vrijwilligers van Tele-Onthaal hebben zich tijdens de Warmste Week nog sterker geëngageerd. De beschikbaarheid van de chathulp is verhoogd met 20%, de telefonische beschikbaarheid met 10%. Maar de stijging van de oproepen overtreft deze uitbreiding. De drukte aan de lijn is op dit moment zeer hoog, wat toont dat de nood hoog is.
Eenzaamheid, een stille pijn
Mensen praten nog meer dan anders over gevoelens van eenzaamheid. Door het jaar heen praten 17% van de oproepers expliciet over eenzaamheid, de afgelopen dagen nam dit toe tot 21%. Maar het aantal gesprekken waarin het thema eenzaamheid leeft ligt opmerkelijk hoger.
Opvallend in de gesprekken:
- Eenzaamheid als centraal thema:
Veel oproepen onderstrepen het overweldigende gevoel van eenzaamheid, vooral tijdens de feestdagen en in combinatie met de thema’s van De Warmste Week. Oproepers voelen zich geïsoleerd door verlies, gebrek aan sociale contacten, of uitdagingen in relaties.
- Psychische kwetsbaarheid en sociaal isolement:
Gesprekken tonen aan hoe eenzaamheid hand in hand gaat met psychische problemen, waaronder depressie, zelfdodingsgedachten, en angst. Oproepers ervaren bijkomende druk door stigma, schuldgevoelens en gemis aan begrip van hun omgeving.
- Gebrek aan sociale contacten en eenzaamheid binnen sociale relaties.
Via chat praten jongeren vooral over eenzaamheid binnen relaties, terwijl volwassenen en ouderen vooral spreken over een gebrek aan sociale contacten.
- Zorg- en hulpverlening als motivatie en steun:
Sommige oproepers halen kracht uit sociale ondersteuning en contacten, zoals dagcentra of hulpverlening. Ze vinden een moment van rust en hoop tijdens gesprekken met Tele-Onthaal.
- De impact van maatschappelijke en culturele verschillen:
Uit enkele gesprekken blijkt dat een migratieachtergrond, seksuele geaardheid, en familiedynamiek de ervaring van eenzaamheid kunnen versterken. Oproepers met diverse achtergronden ervaren specifieke barrières bij het aangaan van verbinding. - Verhalen van hoop en kleine momenten van vreugde:
Ondanks zware thema’s zoeken mensen naar betekenisvolle verbinding. Verhalen over vrijwilligerswerk, steun van een dier, of een warme uitnodiging rond de feestdagen geven een glimp van hoop.
Samen vlammen tegen eenzaamheid
Dankzij de Warmste Week is er nu een golf van solidariteit en aandacht voor eenzaamheid. Het thema eenzaamheid wordt bespreekbaar. Het mag geen taboe zijn en het is belangrijk dat mensen aangemoedigd worden om erover te praten. We hopen dat die aandacht er ook blijft na de Warmste Week.
Praten helpt, het hele jaar door
Vrijwilligers geven die aandacht en een luisterend oor 365 dagen per jaar. Ook na de Warmste Week kunnen mensen bij Tele-Onthaal terecht als ze zich eenzaam voelen en nood hebben aan een direct bereikbaar luisterend oor.